Innerlijk Kind

Tja, het blijft een bijzonder fenomeen. Zo langzamerhand kan ik echt wel zeggen dat ik expert geworden ben op het gebied van het innerlijk kind. Nee, ervoor gekozen heb ik niet… ik zeg altijd dat het innerlijk kind werk mij gekozen heeft. Jarenlang heb ik mij ertegen verzet. Dan gaf ik innerlijk kind trainingen en noemde ik ze communicatietrainingen. Ik vond het een stom woord en sprak het ook met de nodige irritatie in mijn stem uit. Een bekend gezegde is:

Daar waar je grootste weerstand zit… daarachter ligt je grootste kracht!

Nou dat heb ik geweten. Toen mijn verzet verdween, kwam er een prachtige schat aan innerlijke wijsheid en kennis naar boven en vielen er veel puzzelstukken, fragmenten van opleidingen, op hun plaats.

In de praktijk en tijdens de workshops is het werken met het innerlijk kind een belangrijk onderdeel en toont het zich vaak.

Allemaal hebben we in onze jonge jaren namelijk ervaringen opgedaan die een diepe indruk op ons hebben achtergelaten. Mooie ervaringen als liefde, warmte, respect en aandacht, maar helaas ook negatieve ervaringen zoals het niet gezien worden, geen erkenning, geen begrip voor jouw emoties, verwaarlozing, verlating en heftige emoties als angst, woede, verdriet etc. Zulke ervaringen kunnen te heftig zijn voor een kind om te verwerken. Een deel in ons kan dan in die emotie of ervaring blijven steken en niet verder meegroeien. We noemen dat ons “verwonde innerlijk kind”.

Hoe klein we ook waren, we ontwikkelden door de sterke negatieve ervaringen allerlei belemmerende overtuigingen. Zoals:

  • “ik ben niets waard”
  • “ik verdien geen liefde”
  • “het zit mij alleen maar tegen”
  • “ik ben nergens goed in”
  • “alles mislukt mij”
  • “ik mag er niet zijn”

Hoe volwassen we nu ook zijn, op het moment dat we ons in onwennige of bedreigende situaties bevinden, zullen de negatieve overtuigingen ons gedrag weer gaan bepalen. Ook de nabijheid van onze ouders brengt ons regelmatig terug in de emotie en gevoelens van het kleine meisje of jongetje in ons. Ons innerlijk kind neemt voor we er erg in hebben de uitvoerende macht over en bepaalt dan grotendeels ons gedrag.

Een voorbeeld: je bent 35, rijdt al jaren auto, maar durft nu opeens niet meer door tunnels. Of de stoere bokskampioen, die ‘s avonds alle lichten in huis aandoet, omdat er zoveel angst bovenkomt. De gelukkig getrouwde vrouw met twee gezonde kinderen die telkens weer depressief wordt…..

Innerlijk Kind

In die situaties produceren onze hersenen ook naadloos de chemische stoffen die ons weer het bijbehorende gevoel van toen geven. Zo lijken onze oude overtuigingen dan ook tot op de dag van vandaag echt waar te zijn! Veel meer dan we ons bewust zijn, bepalen ze ons leven en ons gedrag.

Het verwonde innerlijk kind hoopt stiekem vaak nog door mama of papa geheeld te worden. Dit gebeurt echter zelden of nooit. Dat wat de ouders toen niet konden geven of gedaan hebben, zullen ze waarschijnlijk nooit meer doen. Samen uitzoeken wat het verwonde kind van de volwassen cliënt nodig heeft om te kunnen helen, is voor mij een kado om te mogen begeleiden.  De resultaten zijn groot je ziet de mensen opknappen! Oude, belemmerende gedachten, angsten, depressies en dwanghandelingen nemen af, om tenslotte te kunnen verdwijnen. Er kan weer een gezonde verbinding  plaatsvinden.

Het innerlijk kind komt niet alleen in de één-op-één sessie naar voren, maar ook tijdens de familieopstellingen die wij zeer regelmatig houden, zijn wij alert op dit fenomeen.

Hoe geheelder jij als volwassene bent, hoe prettiger jij in het leven staat. Als je kinderen hebt, is het helemaal van groot belang om je eigen issues van vroeger (jouw innerlijk kind) te kennen. Kinderen hebben behoefte aan een papa en mama die in balans zijn. De kans is groot dat we anders onze eigen pijn en angsten onbewust ook weer doorgeven aan onze kinderen. Vaak blijkt dit zich al generatie op generatie te herhalen tot het wordt (h)erkend, en het innerlijk kind geheeld mag worden. De cyclus wordt doorbroken, zodat de huidige en de volgende generaties niet meer belemmerd worden in hun ontwikkeling.