De dertiende Kinder5Daagse zit erop. Ik kan niet anders zeggen dan dat het voor iedereen een warm bad is geweest. Wat een fantastische groep kinderen en wat hebben we veel gedaan!
Creatieve workshops, yoga en djembé lessen, een eigen rap gemaakt, korte meditaties om te leren bij jezelf te blijven en te ervaren wat van jou is en wat van de ander, gesprekken in de grote groep of themagebonden in kleine groepjes. Ludiek en origineel sport en spel o.l.v. Kyle…kortom teveel om op te noemen.

We hebben ieder jaar een thema wat extra aandacht krijgt en dit jaar was dat VERBINDING! Verbinding met jezelf, verbinding met anderen. Verbinding met wat fijn en goed voelt, Wat kun je doen als je voelt dat er verbinding ontstaat tussen jou en iets wat niet goed voelt?

Naast het thema verbinding was er dit jaar veel aandacht voor RITUELEN. Wat is een ritueel? In welke delen van de wereld gebruiken ze veel rituelen? Waarvoor kan je een ritueel gebruiken?

Zo kwam er een door Inca’s opgeleide dame samen met ons een prachtig ritueel doen omtrent dankbaarheid. Waar ben je allemaal dankbaar voor? Wat gaat er goed in je leven? Op gekleurde kleden offerden we verse bloemblaadjes, kruiden, quinoa, tabak, veertjes etc tot er uiteindelijk een mooi pakket van gemaakt werd.Buiten was inmiddels een groot vuur ontstoken waar de oudste van de groep samen met de jongste dit pakket in het vuur legde.

Vrijdag stond bijna de gehele dag in het teken van rituelen.
In de ochtend was er een zuiveringsritueel (Agnihotra-ceremonie) waarbij we tot grote hilariteit van de kinderen, in de zaal gedroogde koeienpoep in een puntpannetje (omgekeerde piramide) gingen aansteken. Terwijl we een mantra in het Sanskriet (oudste taal ter wereld) zongen, werd er rijst op de brandende koeienpoep gegooid door iedere deelnemer.

En dan over rituelen gesproken, vrijdagavond. DE VUURLOOP!
Eerst iets over de cultuur en geschiedenis van het vuurloop ritueel. Daarna in een brief schrijven waar je afscheid van wilt nemen (denk aan faalangst onzekerheid verdriet,) Deze brief hoeft niemand te zien of te lezen en is alleen van jou. Met de opgevouwen papieren in de hand lopen we in stilte naar de vuurplaats. Daar (over verbinding gesproken) bouwen we met elkaar een mooie stapel van gekliefde stukken boomstam. Dit alles onder de vakkundige leiding van een echte firewalk instructor! De brieven worden tussen de houtblokken gestoken. Van opgerolde kranten worden fakkels gemaakt waarna we met elkaar de gebouwde stapel aansteken.Tezamen kijken we vol ontzag naar de vlammen die steeds hoger worden en grillige vormen aannemen.

Dan gaan we terug naar de zaal en bespreken we waarvoor je over het vuur gaat, je doel…je droom. Daarna wordt de energie omhoog gebracht. Als het vuur een uurtje later klaar is zijn wij er ook klaar voor! Hand in hand in een lange rij lopen we in stilte van de zaal naar de vuurplaats. In een halve cirkel vinden kinderen, jonge begeleiders, workshopbegeleiders en de organisatie hun plek. Stil kijken we naar de roodgloeiende kolen, zoals op bijgaande foto te zien is.
Nu in verbinding met jezelf blijven (niet met de buurvrouw of buurman die naast je staat) en dan voel je dat het moment daar is……het vuur roept je…..Angst wordt omgezet in kracht en dan…dan wordt de eerste stap gezet! voor iedereen is er luid applaus als het einde van de baan bereikt is en de voeten geveegd worden in het gras. wat een overwinning en wat een euforie. Een krachtig anker voor later, voor momenten waarop je denkt dat iets onmogelijk is…Dan kan je aan dit ritueel (wat ook onmogelijk lijkt…lopen over kolen die tussen de 600 en 900 graden zijn) terug denken.
Je zal het maar ervaren hebben op deze jonge leeftijd!.

Na de spetterende disco die volgt als ontlading op de vuurloop, een dansfeest waar werkelijk iedereen aan meedoet en heerlijk los gaat zelfs de meest introverte kinderen, breekt de zaterdag aan. De hereniging tussen kinderen en ouders.
Een mooi moment, een gegroeid, krachtig kind, boordevol nieuwe ervaringen en inzichten in de armen van vader, moeder of opvoeder!

Ook nieuwsgierig geworden naar wat een vuurloop voor jou kan betekenen? Hoe jij je angst om kunt zetten in kracht en mee kunt doen aan dit prachtige ritueel? Wij zijn bezig met het organiseren van een vuurloop. Het zal gaan om een avond workshop.
We houden je op de hoogte via onze website, Facebook en mail.