De zomervakantie voor alle regio’s waarin Nederland verdeeld is zit er weer op. Een echte zomerstop hebben wij als bedrijf niet gemaakt. Er is ruim voldoende aanvraag voor 1 op 1 sessies en ook de besloten opstellingen op woensdagavond zijn gewoon door gegaan. Met de workshops systemisch werk (familieopstellingen) 1 keer per maand op de vrijdagavond, zijn we vrijdag 6 september weer gestart.
Systemisch werk
De agenda voor de workshops systemisch werk ziet er tot het eind van het jaar als volgt uit:

Besloten opstellingen
11 september – VOL
18 september – 1 PLEK om eigen thema in te brengen
25 september – 1 PLEK om eigen thema in te brengen
2 oktober – 1 PLEK om eigen thema in te brengen

Open opstelling
20 september – VOL
11 oktober – 1 PLEK om je eigen thema in te brengen
29 november – 2 PLEKKEN om eigen thema in te brengen

Wil je meer informatie over besloten opstellingen of de prachtige workshop systemisch werk (familieopstellingen) op vrijdagavond? In eerdere nieuwsbrieven, die altijd terug te lezen zijn op onze website
(www.tanja-zeilmaker.nl) staat hier over geschreven. Ook op onze Facebookpagina is er veel te vinden.

Eindejaarsmeditaties
Al is het pas september, de energie van de eindejaarsmeditaties begint al te borrelen. Ook dit jaar staan er weer drie mooie avonden gepland te weten;

Dinsdag 17 december
Woensdag 18 december
Vrijdag 20 december

De eerste eindejaarsmeditaties (Ik ga er ieder jaar een paar dagen voor zitten om ze te creëren) dateren uit 2007! Dit betekent dat we toch al zo’n 12 jaar hier actief mee bezig zijn. Drie avonden een groep van ongeveer 14 deelnemers die met elkaar, en toch ook weer heel erg in en met zichzelf, een fantastische avond beleven. Daar we vorig jaar ook mensen teleur hebben moeten stellen omdat het echt vol zat, zou het kunnen dat we maandag 16 december nog in gaan lassen.
Binnenkort zal er via Facebook en LinkedIn meer informatie komen, maar als je je al wilt verzekeren van een plek, is inschrijven vanaf nu mogelijk via nei.zeilmaker@planet.nl

Chakra avond
Vrijdag avond 22 november organiseren we een CHAKRA AVOND.  We vangen aan met een mooie meditatie, in een sfeervolle passende omgeving, waarbij we alle chakra’s langs gaan. Na een korte thee break gaan we de chakra’s opstellen.  Er is slechts plek voor 9 deelnemers die avond. Wil je er bij zijn op deze interessante mooie avond, geef je dan snel op. De avond vangt aan om 20.00 uur en eindigt tussen 22.30 en 23.00 uur.  De prijs voor deze avond bedraagt 75 euro.

Wat levert deze avond je op?
Uit onderzoek blijkt dat mediteren de hersenstructuur verandert. Dit is wetenschappelijk bewezen met  behulp van de MRI scan. Onze hersenen bevatten hersenplasticiteit, waardoor ze (gelukkig) zichzelf kunnen herstructureren. Het mediteren werkt in je voordeel bij het concentreren, het verwerken en reguleren van je emoties, het verwerken en begrijpen van informatie en het werkt positief voor de hersenkwab die verantwoordelijk is voor je angst, stress en agressie…. Dus, als je met enige regelmaat (al is het maar 5 minuutjes) mediteert, maakt dat je kalmer, empathische, geconcentreerder en evenwichtiger.  Chakra’s regelen bepaalde energiecentra in het lichaam. Zijn je chakra’s goed in balans, dan stroomt de energie in je hele lichaam beter. Dat we deze avond in de meditatie een reis maken langs 7 chakra’s en ze daarna nog middels opstellinkjes gaan bekijken, zorgt dat je rustiger en vitaler aan het eind van de avond huiswaarts zult gaan.

Werken met kinderen
Het verhaal gaat, dat ik het al riep toen ik 4 was…”Als ik later groot ben word ik juf”! Later werd dat iets genuanceerder, maar dat ik met kinderen aan de slag zou gaan, leek er al vroeg in te zitten. De stap om het onderwijs te verlaten in 2000 en mijn focus naar het runnen van een bedrijf voor therapie, coaching en workshops te verleggen had dan ook wel wat voeten in aarde. Niet zozeer het opstarten, dat liep vanaf het allereerste begin prima, maar het loslaten van 23 jaar juf zijn was wel een klus. Jaren later was ik nog steeds op Koninginnedag (toen nog) aan het zoeken naar leuke dingen “voor in mijn klas”. Maar goed, dat sleet langzaam uit mede doordat er naast volwassenen ook kinderen in de praktijk kwamen. Inmiddels bestaat 75 % van mijn klantenbestand uit volwassenen en 25 % uit kinderen.
Je volgt ieder jaar wel weer een interessante cursus of opleiding, de ene keer gericht op volwassenen en de andere keer op de jeugd. Het inmiddels al meer dan 40 jaar met kinderen werken, brengt ook gewoon eigen inzicht en wijsheid mee.
Daar waar ik in het begin nog wel eens alleen met het kind (en zijn of haar buikpijn, verdriet, gebrek aan zelfvertrouwen, boosheid, angsten, onzekerheden etc. ) aan de slag ging, doe ik dit nu niet meer zonder commitment / inzet van de ouders.
Als je werkt met kinderen, werk je eigenlijk ook altijd met de ouders. Ik vraag ouders of zij, als uit de sessie van het kind mocht blijken dat dit van toepassing is, bereid zijn te kijken wat zij kunnen bijdragen, aan de heling van het betreffende thema. Steeds weer ontdekte ik dat het kind in gedrag, maar ook in lichamelijke klachten, vaak de gebeurtenissen in zijn of haar leven laat zien.Wat het kind voelt en ervaart is natuurlijk nauw verwant met zijn of haar grote rolmodellen, papa en mama!
Fijn, mooi, en ik blijf het ook heel bijzonder vinden, als je prachtige stappen voorwaarts met het kind kunt zetten, als papa en mama bereid zijn, naar hun eigen aandeel te kijken. We hebben het hier niet over schuld, of oordeel, wel over hoe het leven loopt en in elkaar lijkt te zitten. Hoe we met elkaar als familie, op een intense wijze verweven blijken te zitten. Dikwijls uit enorme liefde of loyaliteit, om het evenwicht in het familiesysteem te bewaren.
  • De kleinzoon verstrikt met de opa die hij bewust zelfs niet eens gekend heeft, maar die wel grote impact op t leven van zijn vader heeft gehad…
  • De dochter, die alle angsten van haar moeder, uit haar weeshuis tijd als een grote schat in haar buik verborgen hield…
  • Het kind met ernstige obstipatie, doorverwezen via de kinderarts, die het al drie generaties lang verzwegen familiegeheim vastzette…
Ja, het werken met kinderen EN hun ouders maakt dat er vorderingen mogen plaatsvinden. De foto die ik maakte van de twee ezeltjes, ieder met hun (hopelijk) eigen mandjes met ballast, deed mij hieraan denken.

DRAAG WAT VAN JEZELF IS,
WERK AAN WAT VAN JEZELF IS,
DAT IS WAT WERKT!

Warme groet, Tanja en Mark