Het “juiste pad” op carrière gebied, daar word ik regelmatig naar gevraagd…. Wat is wijsheid? Wat past nou echt bij mij? Moet ik gaan voor de goed betalende baan of de baan waar mijn hart van open gaat? Zal ik voor mijzelf beginnen? Maar ook voor bedrijven die verschillende paden al uitgerold hebben…Waarom loopt dat traject zo goed en val het daar stil?

Tijdens 1 op 1 sessies in de praktijk onderzoeken we wat er eventueel blokkeert in de persoon zelf. (On)bewuste patronen, geloofsovertuigingen, hindernissen.…. Heel boeiend maar we ontdekken steeds meer dat het onderzoeken middels een opstelling, vaak verbluffende inzichten en resultaten geeft. Ik heb daarom aan drie opstellers gevraagd of ze iets wilde schrijven over hun ervaringen op dit gebied. Wat het voor hen betekend heeft, om eens op deze bijzondere manier te kijken.

“Ik ben iemand die actief bezig is met zijn carrière en probeert bewust stappen te zetten die mij verder brengen. Net als iedereen loop ik daarin wel eens vast. Het mooie van een (besloten) opstelling is, dat je de kans krijgt om in een kleine kring met een thema of vraagstuk aan de gang te gaan, op een manier die veel inzicht geeft, en die kan helpen om dingen weer te laten stromen. Ik heb nu twee keer gebruik gemaakt van opstellingen om mij verder te helpen.

De eerste keer was toen ik anderhalf jaar bij een bedrijf nog steeds het gevoel had, dat het niet lekker liep en op zoek was naar een manier om wel succesvol in mijn werk te zijn. De opstelling heeft mij toen inzicht gegeven in de (soms onzichtbare) dynamiek tussen mij, mijn collega’s en het bedrijf….en waardoor ik mijzelf liet tegenhouden!  Zowel binnen als buiten de opstelling, kreeg ik handvatten om aan de slag te gaan en heb ik hierna nog jaren met veel succes en plezier bij dit bedrijf gewerkt.

De tweede keer was recentelijk, toen ik een moeilijke beslissing moest maken over een nieuwe stap in mijn carrière en er meerdere mogelijke paden voor mij open lagen. De opstelling heeft mij toen geholpen om op een nieuwe manier naar de mogelijkheden te kijken en inzicht en rust gegeven op een moment dat voor mij chaotisch en onoverzichtelijk voelde. Een opstelling geeft uiteraard nooit aan welke beslissing je moet maken, maar het heeft mij zeker geholpen om dit zo goed mogelijk en met een zo open mogelijke blik te doen”.

“Ik ben Arnold en twijfelde over een aantal mogelijkheden in mijn werkloopbaan. Gaan voor iets wat ik al lang deed en voor mij appeltje eitje was, gaan voor iets heel nieuws, of als ZZP er aan de slag. Dat ZZP stuk had ik wel in het voorgesprek genoemd die avond, maar meer als iets voor in de verre toekomst. De drie mogelijkheden werden als drie paden neergezet. Ik koos voor alle paden en voor mijzelf, een representant. Opmerkelijk was dat de man die als mijn ZZP pad stond, het onzin vond om ver weg geplaatst te worden door mij.…. Hij deed zijn armen over elkaar heen en zei dat ik moest kijken of er NU al een optie was om als ZZPer aan de slag te kunnen want hij vond dat ik met 10 jaar werkervaring daar weldegelijk aan toe was. Mijn representant werd opgesteld tegenover de energie van de ZZPer en er werden wat zinnen uitgewisseld. Er gebeurde nog veel meer die avond maar om een lang verhaal kort te maken, twee weken later had ik mijn eerste ZZP contract afgesloten. Nooit gedacht, maar toch wel sterk spul die opstellingen…..”

“Mijn naam is Ilse en na het behalen van mijn VWO diploma had ik werkelijk geen idee wat ik zou willen gaan studeren. Ik was al bij Tanja in de praktijk een keer geweest omdat de motivatie om mijn diploma te halen nauwelijks aanwezig was. Met, voor mijn gevoel haar hand in mijn rug, heb ik gelukkig wel mijn VWO in 1 keer gehaald. Daarna heb ik een jaar in een kledingwinkel gewerkt, in de hoop het jaar erna wel te weten wat te gaan studeren. Helaas was het geen inspirerend jaar en ook het jaar daarna, op kantoor van een grote winkelketen bracht mij niet verder. Toen ik daarom Tanja mailde voor advies raadde zij mij aan, dit middels een opstelling op woensdagavond te onderzoeken. Ik vond het wel superspannend want ik had zoiets nog nooit gedaan. Dat mijn vriend erbij mocht zijn vond ik heel fijn en geruststellend. We hebben verschillende richtingen die mij de moeite waard leken om te onderzoeken, in beeld gebracht d.m.v. representanten. Je zag heel helder waar ik nauwelijks verbinding mee kon maken en waar mijn representant (of voor mijn gevoel mijn hart) blij van werd. Ik ben nu, na deze zomer bezig met mijn tweede jaar criminologie!  Een studie die mij nog steeds enorm boeit. Ik zou iedereen aanraden, bij wie een tussenjaar niets oplevert, er eens op deze manier naar te kijken”.

Tot zover….drie totaal verschillende mensen, met een volledig andere achtergrond, die d.m.v. systemisch onderzoek hun carrière op een positieve wijze weer konden vervolgen.

“Herken jij jezelf in een van deze verhalen of loop jij op een andere manier vast in je werk en wil je hier iets aan doen”?           Neem contact op via nei.zeilmaker@planet.nl