Vergoeding zorgverzekeraars

Vrijdagmiddag 8 maart kreeg ik per mail het bericht dat de sessies in de praktijk vanaf 1 april niet langer vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dat het bericht onverwachts kwam, kan ik niet zeggen.

In 1999 voltooide ik, de toen nog grotendeels door Dokter Roy Martina gegeven opleiding, Neuro Emotionele Integratie(NEI). In de jaren erna begonnen het al te gonzen……Als je door de verzekering vergoed wil blijven worden MOET je de Medische basis opleiding gaan halen. Paniek bij veel collega therapeuten en de meeste startten een opleiding bij het L.O.I. Een pittige thuisstudie, die heel wat tijd in beslag nam. De terechte trots na het behalen van het diploma, was echter van korte duur. Het MOEST wel, kondigde de zorgverzekeringen toen aan, een studie op HBO niveau zijn… Een enkeling gedreven door interesse, maar ook velen door angst dat hun sessies niet meer vergoed gingen worden (en daarmee het cliënten aantal dalend) startten opnieuw met een opleiding. Deze keer zorgvuldig geïnformeerd dat het een opleiding op HBO niveau betrof! Helaas, na een paar jaar had de zorgverzekering weer een andere eis erbij. Het moest niet alleen op HBO niveau zijn, maar ook een PLATO geregistreerde opleiding.

Tja, er waren toen (ik weet niet hoe dat momenteel is) maar 2 opleidingsinstituten die een Plato geregistreerde opleiding mochten verzorgen. Voor de derde keer, met soms wat vrijstelling voor bepaalde blokken, gingen collega’s de uitdaging aan, om aan de eisen van de zorgverzekeringen te voldoen.

Ik heb het al die jaren vanaf de zijlijn in stilte aanschouwd. Dankbaar dat ik in de luxe positie verkeer dat mijn praktijk altijd enorm vol zit. Op de vergaderingen van de beroepsvereniging hield ik mij afzijdig en hoorde de discussies van de voorstanders en tegenstanders aan.

Een keer zijn Mark en ik naar een voorlichtingsbijeenkomst geweest van een PLATO geregistreerde opleiding, Een enorm enthousiaste meneer en mevrouw vertelde dat “wij therapeuten daar zittend in de zaal ons minderwaardig opstelden…. Wij hadden veel meer in onze mars dan we dachten”. “Bijvoorbeeld “ riep de meneer vol vuur en passie, “Er komt een cliënt bij je, die al een tijdje last heeft van druk op de borst. Wat doe je als therapeut?” IK voelde op mijn klompen aan, dat het antwoord dat ik in mijn hoofd had, niet het antwoord was wat hier gegeven moest worden. Maar dan gebeurt er iets in mij… Ik weet inmiddels (heel veel interessante opleidingen en cursussen verder) precies hoe ik dan, vanuit mijn verworven karakterstijl reageer. Ik geef het antwoord waarvan ik weet dat het niet is wat de enthousiaste meneer horen wil. Ik steek zoals gevraagd, mijn vinger omhoog, en kreeg de beurt… “Onmiddellijk doorsturen naar een huisartsenpost om te laten onderzoeken of er een medische oorzaak is voor deze beklemming rond het hart” Zijn reactie laat zich raden: “Nee, nee riep hij druk met zijn armen zwaaiend, dat is precies wat ik bedoel… jullie onderschatten jezelf. Dit kun je zelf. Ga uitzoeken waarom die man de beklemming heeft. Na onze PLATO geregistreerde opleiding kan je dat en durf je dat!” Ik haak af… waar ik eerst extrovert en ietwat opstandig was, trek ik mij volledig terug. Ik ben er klaar mee.

Natuurlijk ben ik in de loop van de twintig jaar dat ik dit werk nu doe, gebeld door mensen die vragen, of ik wil kijken met hen naar een beklemmend gevoel dat ze ervaren, weinig energie, hoofdpijn etc… MAAR ALLEEN ALS ER EERST DOOR EEN REGULIERE ARTS/ SPECIALIST ONDERZOCHT IS OF ER EEN FYSIEKE REDEN IS, nodig ik deze cliënten uit om naar mijn praktijk te komen. Is er fysiek niets te vinden dan ga ik met de cliënt aan de slag om te kijken of er emotionele triggers zijn die leiden tot de fysieke klachten. Het spreekwoord; “Schoenmaker blijf bij je leest” heb ik wat dat betreft hoog in mijn vaandel staan.

Gelukkig zijn er (kinder)artsen die juist dat enorm waarderen en worden kinderen met buikpijn, galspuwers en/of hoofdpijn af en toe naar mij doorverwezen. Dit omdat de arts, na uitgebreid medisch onderzoek, geen fysieke oorzaak heeft kunnen vinden.

Begrijp mij goed, voor alle collega’s die wel enorm geïnvesteerd hebben (rond de 15 uur studiebelasting per week! werd mij tijdens de voorlichtingsbijeenkomst verteld) heb ik respect en bewondering. Ik hoop door het uitgebreide verslag hierboven, voldoende uitgelegd te hebben dat ik heel bewust de keuze gemaakt heb, om niet de door de zorgverzekering opgelegde PLATO geregistreerde Medische Basis Opleiding te volgen. Al zal dit betekenen, dat de sessies niet meer vergoed zullen worden door de aanvullende zorgverzekering.

We willen iedereen die de afgelopen jaren de praktijk of een van de vele workshop heeft bezocht bedanken voor het vertrouwen. Wij gaan door zoals we altijd al hebben gedaan, met mooie inhoudelijke sessies en workshops vol inzicht en inspiratie. Wij hopen jullie te blijven zien. Tot die tijd hartelijke groet,

Tanja en Mark